Sanering voormalige stortplaats 't Slijk

’t Slijk – twee waterplassen tussen Breukelen en Maarssen – is zwaar vervuild. Tot de jaren zeventig fungeerde de voormalige zandwinput als vuilstortplaats voor industrieel en huisvuil. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft in 2017 ingestemd met de sanering van ’t Slijk. Het is aan Beens Dredging om de vervuilde waterbodem te saneren en af te dekken. Een allesbehalve allerdaagse klus.


Waternet heeft in 2015 de sanering van de Vecht afgerond, maar ’t Slijk staat in open verbinding met de Vecht. Om te voorkomen dat het vervuilde water van ’t Slijk opnieuw de Vecht verontreinigt, heeft zij aan Beens Dredging de opdracht gegeven om de vervuilde grond van ’t Slijk af te dekken. Na de sanering wil Waternet daarboven een waterpartij met een diepte van 1,10 m, inzetbaar voor natuurontwikkeling. Zinkstukken van geotextiel, veen en wiepen “Om de gewenste diepte te realiseren hebben we eerst gebaggerd”, vertelt Tim Hoogendoorn, uitvoerder van Beens Dredging. “De gebaggerde grond is gestort in het Rijksdepot IJsseloog en de Slufter in Rotterdam. De overige vervuilde grond moest veilig worden afgedekt. Dit is gebeurd met twee lagen zinkstukken, opgebouwd uit rasters van 1×1 m gevlochten wilgentakken oftewel ‘wiepen’ met daartussen een veenlaag van 15 cm. Veen heeft als eigenschap dat zij verontreiniging – die eventueel door het doek naar boven komt – absorbeert.”

Een aaneengesloten geheel
Tijdens de afdekking mag de vervuilde grond niet ‘oppersen’. Om die reden worden de zinkstukken naadloos aaneen gevlochten. Hoogendoorn: “Hiervoor hebben we een ponton gebouwd over de gehele breedte van de plas; die is zo’n 95 m. Daarop hebben we de constructie geplaatst, zodat we het dubbellaagse zinkstuk – totaal 45.000 m2 – over de gehele breedte langzaam naar de bodem konden laten zinken. Daarna hebben we het zinkstuk afgedekt met 35 cm zand.”

De zandlaag
Om deze zandlaag aan te brengen, ontwikkelt Beens Dredging een sproeiponton met vier lieren, deze is in samenwerking met de constructiehal van Beens Groep vervaardigd. Hiermee wordt de enorme hoeveelheid zand gecontroleerd en gelijkmatig over het zinkstuk gesproeid. Daarna is er vervolgens geen contact meer mogelijk tussen de verontreiniging en het oppervlaktewater. Het water wordt schoner en de natuur krijgt een nieuwe kans. “Voor de zandsproeimethode hebben we trouwens in 2016 de waterinnovatieprijs gekregen”, vertelt Hoogendoorn. “Deze klus vraagt veel inventiviteit”, vertelt Thijs Abels van Waternet. “Hoeveel onderzoek ook is verricht in de voorbereidingsfase, de praktijk is altijd anders. Het vergt continue aanpassing en intensieve werkoverleggen om iedere keer weer te bedenken hoe het verder moet. Hier hebben we Beens leren kennen als uiterst deskundig en flexibel.”

Meer actueel

Een 10 met een griffel voor project Oudenbosch

Een 10 met een griffel voor project Oudenbosch

De bochtige Mark doorkruist het groene Noord-Brabant. Wie de rivier vanaf de Dintel volgt, passeert het plaatsje Oudenbosch met zijn opvallende Basiliek. Langs deze populaire vaarroute bij Oudenbosch heeft Beens Groep het afgelopen jaar 580 meter stalen damwanden aangebracht. Het werk had een flinke impact op de achtertuinen van omwonenden. Toch zijn de opdrachtgever, gemeente Halderberge, en de bewoners vol lof over de aanpak en het eindresultaat. “Zelfs een 10 is nog te laag om het vakmanschap en de samenwerking met Beens te waarderen”, aldus Leo Belder. Hij woont met zijn gezin langs de nieuwe oever en maakte het project van dichtbij mee. “Ik zat zelfs te wachten op een evaluatieformulier om te kunnen bevestigen hoe fijn ik de samenwerking ervaren heb. Dat zegt volgens mij genoeg”, lacht Belder.

Lees meer
Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Op de Kromme Nieuwegracht werkt Beens Groep in een pilot aan het herstel van kluismuren en kluiskelders

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie