De Entree Amsterdam: Complexe operatie waarin communicatie essentieel is

Amsterdam krijgt een nieuwe entree. Het gebied voor het Centraal Station van Amsterdam wordt vernieuwd. Er komt meer water en ruimte voor voetgangers en fietsers. Onder water komt een fietsenstalling voor 7.000 fietsen en op het water krijgen de rederijen nieuwe steigers. De werkzaamheden duren zo’n vijf jaar. Een complex stuk infrawerk op één van de drukste punten van de stad.


Als partner van hoofdaannemer Max Bögl verzorgt Beens Groep onder meer de aanleg van nieuwe kades en tijdelijke steigers voor de rondvaartboten, baggerwerken, de damwandconstructie voor de fietsenstalling onder de waterspiegel en – aan het eind van dit grootschalige project – de definitieve steigers.

Rekening houden met…
“Dit alles gebeurt in een gebied met ruim 300.000 passanten per dag en veel stakeholders”, vertelt uitvoerder Gert Beens. “Daarom werken we zoveel mogelijk vanaf het water en plaatsen we het materieel slechts voor één locatie tegelijk. We houden rekening met de gebeurtenissen in de stad en de omwonenden. Werkzaamheden met geluidshinder beginnen bijvoorbeeld pas na 9.00 uur. Belangrijke maatstaf in de planning was dat de tijdelijke steigers op de nieuwe locatie in gebruik zouden zijn vóór het Amsterdam Light Festival. De steigers zijn binnen Beens Groep zelf ontwikkeld. We hebben hier alles aan gedaan en het is gelukt!”

Uitdaging
Door de lage bruggen is de aanvoer van materieel en materialen al een uitdaging op zich. Om onder de bruggen door te kunnen, worden de Beens-kranen gedeeltelijk gedemonteerd. In beunbakken worden de onderdelen naar de plaats van bestemming vervoerd. “Dan ben je dus nog niet begonnen met de uitvoering”, zegt Beens gekscherend. “Maar het sloopwerk en de nieuwe kades van de eerste fase zijn klaar, de rondvaartboten zijn verhuisd en de tijdelijke steigers zijn in bedrijf. Wat ik vooral mooi vind aan dit project, is dat het resultaat direct zichtbaar is.“

Meer actueel

Hoe houd je in een bouwteam het proces op orde?

Hoe houd je in een bouwteam het proces op orde?

Dat is een vraag die Jorian Overweg van Beens Groep graag beantwoordt met een praktijkvoorbeeld. Als manager projectbeheersing is hij nauw betrokken bij de dijkverbetering in Ouderkerk aan de Amstel. In het bouwteam met opdrachtgever Waternet vormen heldere procesafspraken de basis voor een efficiënte en plezierige samenwerking. Leidraad is een gezamenlijk ontwikkeld plan van aanpak, aangevuld met een referentieplanning en -begroting in iedere ontwerpfase. Voeg daar een duidelijke taakverdeling en transparante communicatie aan toe en je hebt volgens Overweg ferme grip op het proces.

Lees meer
Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Beens Groep breidt uit naar Drachten!

Een mooie mijlpaal: we hebben de sleutel van onze nieuwe vestiging in Drachten in ontvangst mogen nemen. Met de toenemende werkzaamheden in Friesland en Groningen is dit een logische en strategische stap voor Beens Groep.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie