Oeverbescherming Hoge Vaart: "Oog voor duurzaamheid"

Van september 2019 tot maart 2020 werkt Beens Dredging aan de noordoever van de Hoge Vaart tussen Almere en Zeewolde. De huidige rechte beschoeiing wordt vervangen door een duurzame, glooiende oever. Deze loopt schuin af en wordt voorzien van breuksteen en onderwaterbeschoeiing.

Ook worden in het kader van richtlijn water (KRW) stalen damwanden geplaatst en aanwezige betonnen damwanden verstevigd. ‘En dat over een lengte van bijna 14 km’, aldus bedrijfsleider Gijs Methorst over de omvang van de opdracht van de provincie Flevoland. Hoewel de lengte aanzienlijk is, vormt de complexiteit van de klus de grootste uitdaging. Methorst: “Tijdens de tenderfase ontwikkelden we een plan waarmee we conform de vraagspecificatie ook nog eens binnen drie maanden konden starten.”

Professioneel en duurzaam
Namens de provincie Flevoland was projectleider Dennis Zunnebeld nauw bij de tenderfase betrokken. “Van alle meeschrijvende partijen paste het proces dat Beens Dredging voor ogen had het beste bij ons. En nadat we interviews hielden met hun sleutelspelers zagen we hun professionalisme en oog voor duurzaamheid.”

Methorst en zijn team maakten een duurzame keuze door de bestaande houten constructie te handhaven. “We besloten onder water nieuwe gordingen aan te brengen en de slechte delen boven de waterlijn te vervangen voor breuksteen. Dit zorgde meteen voor een natuurlijk aangezicht, passend bij het landschap.”

Percelen van Staatsbosbeheer
Wat Zunnebeld ook aansprak was Beens’ aandacht voor de ecologische omstandigheden rond het project. “De percelen van Staatsbosbeheer grenzen aan het werkgebied. En daar bevinden zich veel reeën. Met een schuin aflopende oever zorgt Beens Dredging ervoor dat een ree te water meteen de vaart weer uit kan lopen.”

Nog een uitdaging was van archeologische aard. Methorst: “De gemeente Almere vermoedde dat we op archeologische vondsten konden stuiten. Daarom voeren we al onze graafwerkzaamheden onder begeleiding van een ter zake deskundig bedrijf uit.”

Prettige korte lijnen
Zunnebeld is nog altijd blij met de keuze voor Beens Dredging. “Ze houden ons op de hoogte en nemen ons mee in het proces. Die korte lijnen zijn heel prettig.”

‘Interviews tijdens tender met Beens’ sleutelspelers overtuigden ons’

Dennis Zunnebeld, projectleider provincie Flevoland (links)

Meer actueel

Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Op de Kromme Nieuwegracht werkt Beens Groep in een pilot aan het herstel van kluismuren en kluiskelders

Lees meer
Actief samenwerken voor behoud van erfgoed

Actief samenwerken voor behoud van erfgoed

Ferry Loupias is nu bijna een jaar als projectmanager vanuit de gemeente Utrecht bij de Kromme Nieuwegracht betrokken. Op de vraag wat dit project zo aantrekkelijk maakt, antwoordt hij enthousiast: “Ik houd van onvoorspelbaarheid in projecten. Zoals hier, waar we niet precies weten wat we onder de grond of in constructies tegenkomen. Dat we in deze omgeving vol erfgoed verrast zouden worden, was zo goed als zeker. Zo hebben we onlangs op de Kromme Nieuwegracht weer een weeskelder ontdekt, volgestort met puin. Door zo’n kelder bloot te leggen en te herstellen voeg je als het ware een stukje geschiedenis aan Utrecht toe.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie