Materieel maatwerk voor binnenstedelijke uitdagingen

Voor de kadereconstructies in hartje Amsterdam bedacht en bouwde Beens Groep materieel op maat. Met een diepladerponton transporteren ze grote machines verdiept onder lage stadsbruggen door, een logistieke vereiste aangezien er uitsluitend vanaf het water gewerkt wordt. Een multifunctionele drukmachine maakt het mogelijk om zowel damwanden te drukken als te trillen, waarbij obstakels met een crusher meteen uit de weg geruimd worden.



Investeren in locatiespecifiek materieel

Gert Beens is als projectleider nauw bij de logistieke en materiele uitdagingen in Amsterdam betrokken: “Om stagnatie en extra transportbewegingen te vermijden als we plotseling van aanpak moeten veranderen, hebben we geïnvesteerd in slimme, multifunctionele machines. Zo hebben we een drukmachine, de zogenaamde ABI-stelling, die damwanden drukt, maar desgewenst ook veilig kan trillen. In het boorgedeelte kan een crusher gezet worden voor als we onverwacht op obstakels stuiten. We komen soms puin en funderingsresten van oude kademuren tegen. Als we die niet kunnen verwijderen, gebruiken we de crusher. Wat we weg crushen kunnen we meteen weer vullen met betoniet.

Rechtstreeks uit de praktijk

Het mooie is dat dit soort praktische ideeën vaak van de jongens komen die buiten aan het werk zijn. Toen we bij het boren van nieuwe funderingspalen op de Prinsengracht op dieper gelegen, oude funderingen stuiten, bedachten de jongens buiten een speciale crushbuis voor in onze boormachine. Deze crushbuis lag in nauwe samenwerking met onze constructiehal binnen een week op het werk. Een andere slimme oplossing is een flexibele adapter voor onze boorstelling. Daarmee kunnen we (schoor)palen van wisselende diameters aanbrengen zonder van boorklem te hoeven wisselen. Zo spelen we continu in op nieuwe vragen vanuit wisselende omstandigheden en investeren we in efficiency.”

Inventief maatwerk in de gracht

Gerben Busweiler, hoofd Materieel bij Beens Groep, verantwoordelijk voor het materieel en constructiehal, vult enthousiast aan: “Om onze funderingsmachines, kranen en ander groot materieel op het werkterrein te krijgen, moesten we een inventieve oplossing verzinnen. De grachten zijn smal en er zijn talloze bruggen. We hebben in eigen beheer een diepladerponton ontworpen en gebouwd met een hydraulische hellingbaan. Daarmee kunnen we met zwaar materieel van meer dan 95 ton zelfs onder de lage stadsbruggen doorvaren. Het is zijn gewicht in goud waard!”

Onder de noemer SOK Kademakers, een samenwerkingsverband van drie aannemers en de gemeente Amsterdam, werkt Beens Groep sinds 2021 samen met Count & Cooper aan de vervanging van binnenstedelijke kademuren op diverse locaties in Amsterdam. Na vervanging van de kademuren van de Geldersekade en de Herengracht wordt er nu gewerkt aan de kades van de Prinsengracht.

Meer weten over maatwerk materieel voor Amsterdam?

Meer actueel

Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Op de Kromme Nieuwegracht werkt Beens Groep in een pilot aan het herstel van kluismuren en kluiskelders

Lees meer
Actief samenwerken voor behoud van erfgoed

Actief samenwerken voor behoud van erfgoed

Ferry Loupias is nu bijna een jaar als projectmanager vanuit de gemeente Utrecht bij de Kromme Nieuwegracht betrokken. Op de vraag wat dit project zo aantrekkelijk maakt, antwoordt hij enthousiast: “Ik houd van onvoorspelbaarheid in projecten. Zoals hier, waar we niet precies weten wat we onder de grond of in constructies tegenkomen. Dat we in deze omgeving vol erfgoed verrast zouden worden, was zo goed als zeker. Zo hebben we onlangs op de Kromme Nieuwegracht weer een weeskelder ontdekt, volgestort met puin. Door zo’n kelder bloot te leggen en te herstellen voeg je als het ware een stukje geschiedenis aan Utrecht toe.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie