Werkschip MS Karst is koploper in emissievrije waterbouw

Sinds 2023 werken we met onze MS Karst aan de emissievrije aanleg van duurzame oeverconstructies. Daarmee zijn we koploper in de Nederlandse waterbouw en is dit werkschip het paradepaardje van onze duurzame toekomstvisie. Een ambitieuze visie die we gelukkig met steeds meer opdrachtgevers delen. Want in 2050 moet de uitstoot op Nederlandse bouwplaatsen conform Europese regelgeving tot 0 gereduceerd zijn.

Emissievrije werkcyclus

Het werken met elektrisch materieel neemt een vlucht in de constructieve waterbouw. Maar het vervangen van dieselmotoren door elektromotoren is slechts een eerste stap in het verduurzamen van de werkcyclus. De grootste uitdaging op de weg naar emissievrij werken is het milieuvriendelijk aanvoeren van groene stroom voor de accu’s van de elektromotoren.

Drijvend waterstofstation

Om de accu’s op de MS Karst met minimale milieubelasting van groene stroom te voorzien, heeft Beens Groep een unieke oplossing bedacht. Met het waterstof powerpack op ons Drijvende Waterstof Laadstation (DWL) voorzien wij 20 mega-accu’s in het werkschip van stroom, op basis van groene waterstof die uitsluitend wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Dat is genoeg voor ruim 1100 kW per laadcyclus aan capaciteit, voor zowel het accupakket van het werkschip als de elektrische kraan op het dek.

Duurzaam presteren

Op dit moment werken we met de MS Karst aan de realisatie van duurzame oevers in Noord-Holland. Daar wil de provincie vanuit het overkoepelende programma Duurzame Infrastructuur de milieukosten bij het vervangen van oevers met 80% terugdringen. Nieuwsgierig naar onze gezamenlijke aanpak van duurzame prestaties? Lees het artikel op onze website.

Meer actueel

Werkschip MS Karst draait volledig op groene waterstof

Werkschip MS Karst draait volledig op groene waterstof

Ons werkschip MS Karst loopt, of liever gezegd vaart, sinds vorig jaar op groene waterstof. In 2023 hebben we de dieselmotoren voor de aandrijving door elektromotoren vervangen. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar de voedingsbron van de accu’s van het schip en de bijbehorende kraan is wel uniek. Die accu’s worden namelijk gevoed vanaf ons Drijvende Waterstof Laadstation (DWL) en dat maakt de MS Karst 100% emissieloos in de hele werkcyclus.

Lees meer
Met de MS Karst maken we de wereld graag een stukje groener

Met de MS Karst maken we de wereld graag een stukje groener

Sinds 2023 is onze MS Karst als 100% emissieloos werkschip operationeel. Daarmee zijn we koploper in de Nederlandse waterbouw. Gerben Busweiler, als Hoofd Materieel verantwoordelijk voor materieel, de werkplaats en de constructiehal van Beens Groep, bedacht zes jaar geleden al een plan om de MS Karst emissievrij te maken. Dit plan paste helemaal in zijn toekomstvisie om ‘voor te schakelen op groene energie’, met een business case per materieelstuk.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie