Herstel van kademuren langs Oudegracht Utrecht ligt goed op schema

Ruim vier jaar is Beens Groep actief bij het herstel van de kademuren langs de Oudegracht in Utrecht. Operationeel directeur Jan Visscher geniet van het werk: ,,Midden in het stadshart, de terrassen aan de gracht zitten bij de eerste straal zonlicht meteen vol. Op het water is het ook altijd druk. Rondvaartboten, kano’s, sloepen en de dagelijkse ronde van de bierboot en de vuilnisboot. Het vraagt veel tact en kennis van uitvoerder Dirk Boers om alles in goede banen te leiden. Vrijwel dagelijks is hij met de gebruikers en de omgeving in gesprek. Om doorgang te garanderen plannen wij onze werkzaamheden die hinder veroorzaken zo veel mogelijk vroeg op de dag”, vertelt Visscher.

Sinds de start in 2013 is ruim een kilometer kademuur vervangen en momenteel wordt voorzien dat we hier nog drie jaar aan de slag zijn. ,,De voorbereiding vergt bij opdrachtgever gemeente Utrecht en ons veel tijd”, legt Visscher uit. ,,Er zijn situaties waar geen kant en klare aanpak voor bestaat. Door goede afstemming tussen de gemeente en Beens Groep zijn maatwerkoplossingen ontwikkeld.” Beens Groep heeft het werk als hoofdaannemer aangenomen. Voor de uitvoering is een samenwerkingsverband aangegaan met Damsteegt Waterwerken in de combinatie Stadsmuren BV. Hiermee wordt de kennis die binnen beide bedrijven aanwezig is gebundeld.

Jan Visscher zit namens Beens Groep in de stuurgroep van het Platform Binnenstedelijke Kademuren (BiKa) van SBRCURnet. Hier delen verschillende partijen kennis over dit onderwerp. Visscher: ,,Nederland heeft nogal wat oude binnensteden met grachten en kademuren. Het is moeilijk om de levensduur daarvan te bepalen. De kaden zijn ooit gemaakt voor verkeer met paard en wagen. Nu rijden er zware vrachtwagens over heen en is er veel vaarverkeer in de grachten. Dat heeft gevolgen voor de kademuren.”

Onder water kunnen zich dingen afspelen in een muur die je niet ziet. Daar zitten misschien gaten in, er spoelt zand weg. Als dat gaande is kan een kade zomaar instorten. Binnen de vakgroep stellen we wel eens dat het tijdbommen zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig methoden om de stand van zaken goed in kaart te brengen. Met onder andere sonartechniek kun je veel te weten komen over de toestand van een kade. Uiteraard blijft bij nader onderzoek duikinspectie ook nog steeds nodig.

Een apart verhaal zijn de bomen die op kaden staan. De wortels van de bomen vormen een gevaar. Ze kunnen een kademuur uit zijn verband drukken. Binnen Platform BiKa heeft de problematiek rond belastingen door bomen een hoge prioriteit en is inmiddels de rekenmodule hiervoor aangepast. Verder worden binnen een werkgroep nog meer facetten van zaken rond bomen en boomgroei nader uitgewerkt. “Voor de bestaande bomen in Utrecht zoeken we naar oplossingen waarbij zo veel mogelijk wortelschade beperkt blijft. Soms ontkomt de gemeente er helaas niet aan om toch de zaag in zo’n stam te zetten.”

,,We hebben nu ruim 4 jaar ervaring in Utrecht. Ook in andere steden als Dordrecht, Apeldoorn hebben we kadeconstructies vervangen en starten binnenkort in Delft en Amsterdam. Iedere situatie blijft uniek en ontwikkelen we oplossingen op maat.”

Meer actueel

Samen bouwen aan kansen in Twente

Samen bouwen aan kansen in Twente

Afgelopen jaar hebben we met de combinatie Van Oord-Hakkers-Beens Groep (VOHB) het project Opwaardering Twentekanalen opgeleverd. Het project richtte zich op het verruimen van de Twentekanalen, om zo de havens van Almelo, Hengelo en Enschede beter bereikbaar te maken voor grotere schepen. Met de opbrengst van het verkochte hout willen we iets teruggeven aan de maatschappij. Daarom zijn er bij roeivereniging Amycus afgelopen vrijdag cheques uitgedeeld. In totaal is er € 25.000 gedoneerd aan 3 goede doelen: Ronald McDonald Kinderfonds, Stichting Natuurhus Almelo en Sociaal Twente.

Lees meer
Nieuwe samenstelling Raad van Advies

Nieuwe samenstelling Raad van Advies

Na 12 jaar zitting in de Raad van Advies hebben we gisteren Jan van Leeuwen bedankt voor zijn deskundigheid! Tegelijkertijd versterken we de Raad van Advies met de komst van Rudolph Snethlage. Een mooie aanwinst waarmee onze Raad van Bestuur weer is gesteld voor de toekomst.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie