Baggerwerk ‘t Slijk langs de Vecht in Maarssen

Beens Dredging voert baggerwerkzaamheden uit in ’t Slijk langs de rivier de Vecht in Maarssen voor opdrachtgever Waternet. In ’t Slijk langs de rivier de Vecht zijn vroeger twee putten gegraven voor het winnen van zand. Daarna werden deze gebruikt als stortplaats voor afval. Het schoonmaken van ‘t Slijk is de laatste stap in de schoonmaak van de Vecht. Uit eerder onderzoek bleek dat de oude stortplaats vervuild was.

De waterbodem van de twee plassen en een deel van het moeras blijken zo verontreinigd te zijn dat er risico’s voor de waterkwaliteit kunnen ontstaan. In samenspraak met de opdrachtgever is onderzocht hoe we de verontreiniging het beste konden aanpakken. Afdekken bleek de beste oplossing en het meest effectief om te voorkomen dat het oppervlaktewater verontreinigd raakt. Tijdens het onderzoek hebben we direct omwonden betrokken bij onze plannen. Het eigendom van ‘t Slijk is namelijk in particuliere handen. Sommigen eigenaren hebben een sloep en willen graag naar de Vecht kunnen varen. Daar hebben we rekening mee gehouden. Ondanks de afdeklaag, blijft ’t Slijk bevaarbaar voor bewoners.

Om verdere verontreiniging van het oppervlaktewater tegen te gaan worden de putten afgedekt met een schone afdeklaag van zand en organisch materiaal zoals veen. Op sommige plaatsen verwijderen we eerst verontreinigd materiaal om de afdeklaag op de gewenste diepte aan te leggen. Ook de verontreinigde ‘droge’ delen op het land rond de putten dekken we af om contact met verontreinigde grond tegen te gaan. Hiervoor kappen we enkele bomen om de werkzaamheden mogelijk te maken. Verspreiding naar het grondwater wordt gemonitord.

We verwachten het werk eind 2018 af te ronden.

Meer actueel

Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Pilot herstel kluismuren en kelders Kromme Nieuwegracht

Op de Kromme Nieuwegracht werkt Beens Groep in een pilot aan het herstel van kluismuren en kluiskelders

Lees meer
Actief samenwerken voor behoud van erfgoed

Actief samenwerken voor behoud van erfgoed

Ferry Loupias is nu bijna een jaar als projectmanager vanuit de gemeente Utrecht bij de Kromme Nieuwegracht betrokken. Op de vraag wat dit project zo aantrekkelijk maakt, antwoordt hij enthousiast: “Ik houd van onvoorspelbaarheid in projecten. Zoals hier, waar we niet precies weten wat we onder de grond of in constructies tegenkomen. Dat we in deze omgeving vol erfgoed verrast zouden worden, was zo goed als zeker. Zo hebben we onlangs op de Kromme Nieuwegracht weer een weeskelder ontdekt, volgestort met puin. Door zo’n kelder bloot te leggen en te herstellen voeg je als het ware een stukje geschiedenis aan Utrecht toe.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie