Slim hergebruik van stalen damwanden

Beens Groep heeft de ambitie te verwerken materialen zo duurzaam mogelijk te laten produceren, zuinig om te gaan met energie en grondstoffen en daarnaast altijd te zoeken naar de meest duurzame oplossing. Dit met als doel om uiteindelijk op deze manier het CO2-verbruik binnen ons bedrijf te reduceren. We zijn dan ook gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-prestatieladder.

“Het blijft echter niet alleen bij ambitie”, vertelt Martin Boom, commercieel directeur bij Beens Groep. “Met vraagstukken van opdrachtgevers denken we mee en gaan we voor de meeste waarde bij een investering. Wederzijds passende of wel slimme oplossingen worden gezocht. Soms koppelen we meerdere projecten met elkaar onder het motto ‘Slim Verbinden’.”

“Een actueel voorbeeld uit de praktijk”, vervolgt Boom zijn verhaal. “Provincie Zuid-Holland was genoodzaakt om op een tracé van 1 kilometer lengte een stalen damwandconstructie te vervangen.“ Tako Heins, hoofd onderhoud & verbetering van de provincie Zuid-Holland, vult aan; “Beens Groep heeft in haar aanbieding voor het vervangen van de damwandconstructie de vrijkomende damwand overgenomen en een plek weten te vinden waar deze damwand goed hergebruikt kon worden. Hergebruik van materiaal is een effectieve oplossing om de CO2 uitstoot te verminderen. Beens Groep heeft hier ons inziens slim vraag en aanbod bij elkaar weten te brengen”.

Provincie Groningen zag mogelijkheden om bij het realiseren van een nieuwe oeverconstructie langs het Winschoterdiep de stalen damwandplanken te hergebruiken. Rob Bosma, hoofd van de afdeling Beton- en Waterbouw van de Provincie Groningen vervolgt: “Het hergebruik van de door omstandigheden in Zuid-Holland vrijgekomen damwand past in de ambities van het bestuur van de provincie Groningen dat duurzaamheid en ‘slim en groen’ hoog in het vaandel heeft. Als we op deze, ook nog relatief eenvoudige wijze, kunnen meewerken aan een duurzame oplossing leveren we daar graag een bijdrage aan.” Logistiek is alles op elkaar afgestemd voor een maximale efficiency. De damwandplanken zijn daarnaast over het water getransporteerd in plaats van per as. De werkzaamheden langs het Winschoterdiep zijn ondertussen afgerond.

Meer actueel

Werkschip MS Karst draait volledig op groene waterstof

Werkschip MS Karst draait volledig op groene waterstof

Ons werkschip MS Karst loopt, of liever gezegd vaart, sinds vorig jaar op groene waterstof. In 2023 hebben we de dieselmotoren voor de aandrijving door elektromotoren vervangen. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar de voedingsbron van de accu’s van het schip en de bijbehorende kraan is wel uniek. Die accu’s worden namelijk gevoed vanaf ons Drijvende Waterstof Laadstation (DWL) en dat maakt de MS Karst 100% emissieloos in de hele werkcyclus.

Lees meer
Met de MS Karst maken we de wereld graag een stukje groener

Met de MS Karst maken we de wereld graag een stukje groener

Sinds 2023 is onze MS Karst als 100% emissieloos werkschip operationeel. Daarmee zijn we koploper in de Nederlandse waterbouw. Gerben Busweiler, als Hoofd Materieel verantwoordelijk voor materieel, de werkplaats en de constructiehal van Beens Groep, bedacht zes jaar geleden al een plan om de MS Karst emissievrij te maken. Dit plan paste helemaal in zijn toekomstvisie om ‘voor te schakelen op groene energie’, met een business case per materieelstuk.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie