"Duwboot Harmke", welkom in de familie!

Door naar eigen inzicht en in eigen beheer een duwboot met ploeg te ontwikkelen, heeft Beens Dredging een unieke combinatie in huis: hopperwerk en ploegwerk uitvoeren met hetzelfde vaartuig. Een vaartuig dat ook nog eens voldoet aan de laatste duurzaamheidsvoorschriften; een NOx-uitstootreductie van 85%, conform stage 5 emissie-eisen.

Als Hoofd materieel van Beens Groep maakte Gerben Busweiler onderdeel uit van de werkgroep die de innovatieve combinatie realiseerde. “We wilden de inzetbaarheid, effectiviteit en duurzaamheid van ons baggerwerk verbeteren.” Het idee was om een veelzijdig inzetbaar materieelstuk te ontwikkelen, want bij hopperwerk komt ook altijd ploegwerk kijken.

“De sporen die ontstaan, omdat de sleepkop van de hopper door de waterbodem trekt, moeten om de zoveel tijd worden geëgaliseerd. Dit voorkomt dat de sleepkop in de eigen getrokken sporen valt. En zorgt ervoor dat we uiteindelijk een vlakke waterbodem op kunnen leveren”, vertelt Busweiler.

Familienaam
In 2017 is de eerste stap gezet door een aangekochte onderlosser om te bouwen tot sleephopper. Die werd in de eerste periode voortgestuwd door een ingehuurde duwboot. “In de afgelopen periode is de uitvoering van het laatste deel gerealiseerd. We kochten een duwboot aan en verbouwden deze tot een multi-inzetbare duw/ploegboot. We kunnen nu met één materieelstuk hopperwerk en ploegwerk uitvoeren”, aldus Busweiler.

Traditiegetrouw kreeg ook dit Beens-schip met eigen voortstuwing en accommodatie een familienaam. En dus is na Karst (opa), Wilhelmina (oma) en Klaas (vader) nu ook de moeder (Harmke) van algemeen directeur Karst-Jan Beens vernoemd.

Een tevreden crew
De bemanningsleden Kees Helder, Rutger Busweiler en Gerrit Wijker zijn erg blij met Harmke. Al bij het eerste baggerwerk met deze nieuwe combinatie in de haven van Den Helder merkten zij de voordelen. Wijker: “We kunnen deze baggerklus nu met één materieelstuk uitvoeren. We halen een grote hoeveelheid weg met de hopper en egaliseren de bodem dankzij de ploeg op de Harmke. Een ander voordeel is dat we op plekken waar we voorheen met de hopper lastig bijkwamen, nu met hetzelfde materieelstuk kunnen ploegen. We ploegen het materiaal dan van de moeilijke hoek naar een open ruimte, waar we het vervolgens op kunnen zuigen met de hopper. Zo kunnen we nog efficiënter onze werkzaamheden uitvoeren”

Meer actueel

De 25ste editie van Beens in Beeld

De 25ste editie van Beens in Beeld

Deze zomer verscheen onze nieuwsbrief, Beens in Beeld, waarin Henk-Jan Zoer, Fred Groot en Patrick Walter vertellen over het resultaat van zes jaar werk aan de Entree in Amsterdam. Roland Hendrikse en Harry Post zijn trots op de win-win aanpak van de oever aan de Oude Vaart bij Hasselt.

Lees meer
PRIMEUR! Werkschip MS Karst wordt 100% emissieloos met DWL

PRIMEUR! Werkschip MS Karst wordt 100% emissieloos met DWL

Duurzaam ondernemen vraagt te werken met elektrisch aangedreven materieel en dat is steeds meer een vereiste. Daarom is ook steeds meer van ons materieel met elektromotoren uitgerust. Tot voor kort werden de accu’s nog conventioneel opgeladen.

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie