Complexe logistieke uitdaging: "Sluiten bouwkuip dwars door tramtracé"

Voor het centraal station in Amsterdam komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers en meer water. Onder dat water wordt een fietsenstalling voor 7.000 fietsen gerealiseerd. Als partner van Max Bögl is de scope van Beens Groep binnen project De Entree het realiseren van de bouwkuip, het vervangen van kademuren, het uitvoeren van baggerwerk en het vervaardigen van tijdelijke en definitieve steigers voor rederijen. Een complex infrawerk, met meerdere strakke deadlines.


In tien dagen tijd - tijdens een zogenaamde Tijdelijke Buiten Gebruikname Tram (TBGN) - de bouwkuip sluiten. En dat dwars door een tramtracé en direct naast een tramspoor dat nog in gebruik was. Voor deze complexe uitdaging stond Beens Groep in oktober 2019 op één van de drukste punten van de hoofdstad. Projectmanager Fred Groot: “Met uitzondering van zondag hebben onze medewerkers elke dag van 7.00 tot 19.00 uur gewerkt. Een must, vanwege de korte duur van de TBGN-periode.”

Omleggen tramspoor
Zodra het tramspoor was verlegd, kon Beens Groep aan de slag. Uitvoerder Gert Beens: “Bij het inhijsen van damwandplanken staat veiligheid altijd voorop, dus ook op deze plek met maar liefst 300.000 passanten per dag. Daarom hebben we verkeersregelaars en een veiligheidsman specifiek voor spoorwerk en bovenleidingen ingeschakeld. Tijdens het zetten van een plank zorgden zij voor een tramstop bij passerende trams. En hielden ze voetgangers even halt om ze zo te beschermen.”

En dat is slechts een van de vele aspecten in het sturen op veiligheid en kwaliteit, die minutieuze voorbereiding vroegen van Beens Groep. Andere zaken waarvoor dit gold, waren het bewaken van bijvoorbeeld geluidshinder, zettingen, waterspanning en deformatie. Groot: “Onder tijdsdruk met meerdere partners tegelijk werken op de ruimte van een postzegel; dat vroeg om een vuistdik en kloppend BLCV-plan. Met Max Bögl en alle partners zijn we daar een half jaar mee bezig geweest.”


Nieuwe TBGN’s op komst
Waar Beens Groep dit jaar op 15 april de eerste plank voor de totale bouwkuip sloeg, gebeurde dit op 15 november met de laatste. Beens: “En de eerste deadlines voor het aanbrengen van de kademuren aan de noordzijde naderen alweer. In maart en mei 2020 staan twee nieuwe TBGN’s gepland rond dat deel van de scope.”

Daarnaast is Beens Dredging tussen januari en mei 70.000 m3 grond verwijderen. Bedrijfsleider Gijs Methorst: “We gaan mechanisch ontgraven en voeren de grond af in kleine beunbakken naar het IJ. Daar slaan we de grond over in grote schepen. Nadat de totale kuip is ontgraven, worden verticale ankers aangebracht. Vervolgens is Beens Dredging weer aan zet om de bodem van een grindlaag te voorzien. In deze grindlaag leggen we een drainagesysteem aan voor de afvoer van het water dat zich onder de fietskelder bevindt. Voorlopig zijn we nog wel even druk met deze logistieke uitdaging.”

Voor livestream, meer foto's en projectinformatie klik hier.

Meer actueel

Mooie samenwerking met Arcadis voor Waterschap Hunze en Aa's

Mooie samenwerking met Arcadis voor Waterschap Hunze en Aa's

Na lang tenderen hebben Waterschap Hunze en Aa's en Arcadis (als hoofdaannemer) vandaag de raamovereenkomst Dijk- en Oeverwerken getekend. Komende 4 jaar gaan we intensief samenwerken om de keringen en oevers te laten voldoen aan de laatste eisen en normeringen. Het gaat zowel om planstudie als realisatie. Overeenkomst heeft een potentiële waarde van 36 miljoen euro.

Lees meer
Monumentale iep behouden tijdens onze werkzaamheden

Monumentale iep behouden tijdens onze werkzaamheden

Bij de entree in Amsterdam hadden we tijdens onze werkzaamheden te maken met een enorme monumentale iep. Lees het verslag dat is gepubliceerd op de website van de Gemeente Amsterdam:

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam facebook linkedin