ProjectenCirculair Depot Lelystad


Circulair Depot en Concern voor Werk maken samen werk van SROI

Onlangs werd het Circulaire Depot van Beens Speciale Projecten in Lelystad officieel geopend. Betonnen vloeren van gebruikte damwanden bieden er letterlijk ruimte aan circulaire ambities. Op het buitenterrein liggen stapels materialen klaar voor een tweede leven. Ze worden in de constructiehal en de gloednieuwe houtzagerij op maat gemaakt voor hergebruik. Het Circulair Depot is niet alleen een fijne werkplek voor de vaste werknemers van Beens Groep. Ook vakmensen van het Concern voor Werk voelen zich er als een vis in het water. Bedrijfsleider Harry Post, voorman Cor Korthoef en werkvoorbereider Bert Drenthe vertellen graag, hoe Social Return on Investment (SROI) hier handen en voeten krijgt.


“De opening was een mooie gelegenheid om onze relaties te laten zien, dat circulariteit en SROI ons menens zijn. Veel van onze opdrachtgevers waren bij de opening aanwezig. Dat vinden wij belangrijk, want ambities gaan pas echt leven, als je ze op locatie kan laten ervaren. We zitten binnen onze sector in de kopgroep als het gaat om circulaire toepassingen. Ook als opdrachtgevers nog niet zover zijn, hebben we het lef om alvast circulair te denken en te doen. Dat werd door wethouder Sjaak Kruis van de gemeente Lelystad tijdens de opening beaamd en die erkenning waarderen we erg,” aldus Post.

Het mes snijdt aan twee kanten: wij hechten waarde aan SROI, zij hechten waarde aan betekenisvol werk.

Harry Post Bedrijfsleider Beens Groep

“We realiseren onze circulaire ambities graag door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Daarom werken we samen met het Concern voor Werk. Zij leveren vakmensen met een achterstand tot arbeidsmarkt. Wat wij ze kunnen bieden is zekerheid en betekenisvol werk. ‘Wij werken liever hier in de werkplaats dan op een locatie waar we schroefjes moeten sorteren’, hoor ik regelmatig. Ze horen er dan ook echt bij. Minimaal een keer per maand gaan we met ze om tafel: wat gaat goed, wat kan beter? Daar komen soms verrassende tips uit die net zo waardevol zijn voor ons bedrijf als adviezen van ieder andere werknemer.”

Korthoef is de voorman van Gert-Jan en Jeroen. Hij kent de jongens al vanuit hun vorige werkgever, een sociale werkplaats. Trots vertelt hij: “De jongens zijn elkaars tegenpolen, de één heel druk en de ander heel stil, en beiden komen ze hier helemaal tot leven. Ze voelen zich gewaardeerd en uitgedaagd, in tegenstelling tot het eentonige werk daarvoor.

Drenthe vult aan: “Je ziet ze groeien in hun werkzaamheden en daarmee kunnen ze steeds meer verantwoordelijkheid aan. Ook de afwisseling in het werk draagt bij aan die ontwikkeling. Het ene moment werken ze aan de renovatie van een brug, het andere moment zijn ze pontons aan het afmonteren. Gert-Jan en Jeroen zijn hier nu sinds juni en wat mij betreft komen er meer jongens van Concern voor Werk ons helpen. Het werk hier neemt alleen maar toe.”

arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie