ProjectenLaad-/lossteiger voor Bontrup

In de periode januari-april 2021 realiseerden we voor Bontrup een afmeervoorziening met laad-/lossteiger in de Amerikahaven Amsterdam. De voorziening was verre van gemiddeld. Zo moest het een fraaie, robuuste oplossing worden, geschikt voor het aanmeren van grote zeeschepen en sterk genoeg voor zware dumpers en kranen. De steiger moest worden gerealiseerd in zeer korte tijd en binnen budget. De lat lag dus op alle fronten hoog.

Het eerste contact voor de bouw van de laad-/lossteiger was er in juli 2020. Bontrup vroeg ons om samen met Iv-Infra een bouwteam te vormen voor de bouw van de steiger. “Vanaf dat moment hebben Beens Groep en lv-Infra de krachten gebundeld”, vertelt Fred Groot, projectmanager van Beens Groep. “We hebben onze expertise gedeeld, samen varianten opgesteld en op basis van de meest aansluitende oplossingen een keuze gemaakt die we hebben uitgewerkt tot een definitief ontwerp. In december kregen we de opdracht en in de eerste vier maanden van 2021 hebben we die verder uitgewerkt en uitgevoerd.”

"Op alle fronten lag de lat hoog"

Definitief ontwerp
Het ontwerp was helder, doordacht en uitvoerbaar. De fundering van de laad-/lossteiger werd opgebouwd uit stalen palen met daarop prefab betonliggers. De betonliggers werden voorzien van een druklaag (dek) met opstaande rand, afgewerkt met leuningwerk en een trap voor de schippers en medewerkers. Daarnaast vormden zes afmeerpalen onderdeel van het definitief ontwerp.

Minimale tolerantie

“Bij de uitvoering van de afmeerpalen hebben we eerder getrokken buispalen van Bontrup gebruikt”, vertelt Gert Beens, projectleider van Beens Groep. “We hebben deze beschermd met nieuwe fenders en coating. Voor de fundering van de steiger hebben we nieuwe, zware palen ingekocht, die we met onze Kobelco op een groot ponton vanaf de wal hebben getild en in het water geplaatst. Dit laatste was een behoorlijke uitdaging. Met een tolerantie van nauwelijks een centimeter tussen palen en betonwerk moesten we het tril- en heiwerk met grote precisie uitvoeren.”

Alles in eigen huis

Zodra de buispalen waren geplaatst, werden deze vanaf tijdelijke werkbordessen leeggezogen en weer gevuld met beton. Tevens werd de bekisting voor het betonwerk aan de buispalen gehangen. “We hadden alles voor dit werk in eigen huis”, blikt Gert Beens tevreden terug. “De vakmensen, het materieel en de expertise. Daarbij was het werk - met de partners en Bontrup - grondig voorbereid. Dan staat er niets in de weg om ook die strakke deadline te halen. Op 1 mei 2021 was de steiger klaar voor gebruik.”

"We hadden de vakmensen, het materieel
en de expertise om de deadline te halen"

Gert Beens Uitvoerder

arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie