ProjectenEen RoRo-kade aan de Maasvlakte

Aan de Maasvlakte realiseren we voor SIF Netherlands een ‘RoRo-kade’. De roll-on-roll-off-kade is straks dé oplossing voor het transport van de gondels van de windmolens die het bedrijf gaat bouwen in de Noordzee. De enorme zwaarte van deze elementen vereist een kade met een forse constructie.

De combiwand wordt 135 meter lang met een kerende waterdiepte van 11 meter. De zwaarte van de constructie wordt gerealiseerd met buispalen die een doorsnede hebben van bijna 1,5 meter en een lengte tot wel 29 meter. Maar behalve zwaar is de constructie complex. “De kademuur bevat twee ankers per buispaal”, vertelt Gijs Methorst, bedrijfsleider Beens Dredging. “Deze ankers komen op hetzelfde aangrijpniveau samen in de buispaal, elk met een andere hoekverdraaiing. Dat vraagt extra aandacht. Zodra de combiwand is aangebracht, ontgraven we 110.000 kuub zand, zodat de schepen voor de wal kunnen komen.’’ 

Veiligheid voorop
Ook de elementen van de natuur eisen hun tol. Het werk wordt uitgevoerd op een plek waar doorgaans een stevige wind staat en dat bij de inzet van hoge kranen en grote elementen. “Dan is het zaak om de juiste afwegingen te maken”, vertelt Dirk-Jan Schaap, uitvoerder vanaf het eerste uur. “Enerzijds wil je de trein rijdend houden en de afgesproken opleverdatum waarmaken. Anderzijds mag de veiligheid van onze mensen nooit in het geding komen. Beens Groep ambieert niet voor niets een hoge tree op de veiligheidsladder. Vanuit deze overwegingen hebben we het werk toch een dag stilgelegd.”

Alle disciplines in eigen huis
Maar inmiddels staat de combiwand overeind, is de verankering aangebracht en is gestart met de zwaargewapende betonsloof. Methorst: “De oplevering in november vereist zeker een strakke planning. Maar groot voordeel is dat Beens Groep voor dit werk alle disciplines in eigen huis heeft. Juist in de combinatie van baggerwerken en kadeconstructies zijn we sterk.”

"Juist in de combinatie van baggerwerken
en kadeconstructies zijn we sterk"

Gijs Methorst Bedrijfsleider

arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie