Innovatie Hefpontons

We waren de eerste in Nederland die voor projecten met beperkte ruimte een hefponton heeft ontwikkeld

Beens Groep is hoofdaannemer op het project vervangen kadeconstructies langs de Oudegracht in Utrecht. Vanuit de gezamenlijke dochteronderneming Stadsmuren b.v. wordt nauw samengewerkt met Aannemersbedrijf Damsteegt. De ruimte is hier zeer beperkt. Om op dit meerjarenproject aan de slag te kunnen gaan, zijn in 2013 -als eerste in Nederland- binnen de organisatie twee specifieke hefpontons ontwikkeld. Dit zijn multifunctioneel inzetbare pontons voor binnenstedelijk gebied. Door hun compacte vorm, stabiele opstelling en groot hijsvermogen zijn ze geschikt om op kleine vaarwegen, grachten en singels zware hijsoperaties uit te voeren. Tevens zijn de pontons ontworpen om als lanceerplatform te dienen voor het aanbrengen van stalen damwand met en drukmachine.

De hefpontons zijn compacte (14,0 m x 4,0 m) zelfvarende pontons voorzien van 4 hydraulische spudpalen en een hydraulische 45 tons kraan. Alle functies zijn afstand bediend en de motor beschikt over een start-stop systeem. Onderdeks bevindt zich een werkplaats en een stroomaggregaat. De pontons kunnen worden ingezet voor het drukkend aanbrengen van damwand. Door de stabiele opstelling en de mogelijkheid om het startframe aan dek te koppelen kunnen de zogenaamde startplanken ook drukkend worden aangebracht. De hefpontons beschikken over voldoende kraancapaciteit om de drukmachine op de startplanken te hijsen.

De kraan op het ponton beschikt over een standaard hydraulisch snelwisselsysteem waardoor het mogelijk is om diverse hulpstukken te monteren. De hefpontons zijn voorzien van een uitschuifbare verlenggiek om damwandplanken aan te rijken. De pontons kunnen worden gebruikt om de draadzaag te bedienen en doorgezaagde stukken kademuur te verwijderen. Ook kunnen ze worden ingezet voor het inhijsen en monteren van geprefabriceerde constructies.

Lees ook: www.beensgroep.nl/herstel-van-kademuren-langs-oudegracht-utrecht-ligt-goed-op-schema/

arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie