Circulair Depot in Lelystad biedt ruimte voor duurzaamheidsambities

Na een unieke verbouwing nam Beens Speciale Projecten onlangs haar Circulair Depot met gloednieuwe houtzagerij in Lelystad in gebruik. Wethouder Sjaak Kruis van de gemeente Lelystad en Karst-Jan Beens, Algemeen Directeur Beens Groep, openden met veel plezier het vernieuwde kantoor.

Vloeren van gebruikte betonnen damwanden geven letterlijk ruimte aan de circulaire ambities van deze waterbouwer. Op het buitenterrein liggen materialen van beton, staal, kunststof en hout, vrijgekomen bij renovaties in het hele land. Ze krijgen vanuit dit Circulair Depot een tweede leven bij de renovatie van oevers, kunstwerken en andere constructieve waterbouwprojecten. In de duurzame houtzagerij zagen werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt hardhouten materialen ter plekke op maat. Kortom, duurzaam denken en doen in alle facetten van de bedrijfsvoering!


Volgens directeur Ewald Scholten en bedrijfsleider Harry Post is de uitbreiding van de locatie in Lelystad is een logisch gevolg van de grote vraag naar hergebruik bij de overheid. “Ons depot ligt vol met Azobe en Basralocus hout, betonnen en stalen damwandplanken en kunststof brugdelen. We twijfelen er niet aan dat deze materialen snel een nieuwe bestemming krijgen. De circulaire opgave bij overheden en de aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven en bij particulieren hebben ervoor gezorgd, dat we heel anders naar gebruikte materialen zijn gaan kijken”, aldus Post.

Duurzaam betrokken personeel

“Vanuit onze circulaire hub in Lelystad gaan de materialen naar projecten door het hele land”, vult Scholten aan: “De hardhouten materialen uit bijvoorbeeld oeververdedigingswerken zijn onder water goed geconserveerd gebleven en daardoor uitstekend herbruikbaar. Om ze op maat in te zetten hebben we bij ons depot een duurzame houtzagerij opgezet. De hypermoderne zaagmachines voldoen aan de hoogste veiligheidseisen en worden bediend door mensen van het Concern van Werk. Deze organisatie bemiddelt voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die maatschappelijke verantwoording sluit naadloos aan bij onze kernwaarde ‘duurzaam betrokken’.

Ruwbouw kantoorpand uit eigen depot

Wie circulair denkt en doet, ziet overal kansen voor hergebruik van materialen. Dus bedacht Beens Speciale Projecten samen met bouwaannemer Bosma bijzondere toepassingen voor materialen uit eigen depot. Bij de uitbreiding van het kantoorpand in Lelystad werden in de ruwbouw uitsluitend vrijgekomen materialen verwerkt; gebruikte stalen balken voor de constructie en betonnen damwandplanken in plaats van kanaalvloerplaten. “Deze aanpak is uniek voor Nederland, maar goed voorbeeld doet goed volgen. Dus we staan ervoor open om onze ervaringen met aannemers en pandeigenaren te delen”, aldus Scholten.

Meer actueel

Constructies voor de waterbouw

Constructies voor de waterbouw

Een aantal jaren terug specialiseerde Beens Groep zich in het vervaardigen van (grote) staalwerken, te verwerken in eigen projecten. Inmiddels zijn er al diverse werkstukken onder NEN-EN 1090 normering van ontwerp tot uitvoering gerealiseerd, zoals afmeerpalen, remmingwerken, golfbrekers en ook wadpalen met markerings-/waarschuwingsinstallatie in het Waddengebied.

Lees meer
Beens Beweegt 2023

Beens Beweegt 2023

Afgelopen weekend stond in het teken van uitdaging en teambuilding, activiteit en gezelligheid tijdens een tweedaagse trip naar Monschau in Duitsland. Ook deze editie was weer een groot succes!

Lees meer
arrows-right betekenisvol betrokken bekwaam eerste-kennismaking facebook gesprek linkedin mail plaats solliciteren soort-werk telefoon tweede-kennismaking whatsapp welkom-bij-de-familie